Schadepreventie

Tijdens deze training wordt de chauffeur gecoacht in technieken waardoor hij zich verder ontwikkelt tot een veilige en defensieve beroepschauffeur. De chauffeur wordt zich meer bewust van de resultaten van een defensieve rijstijl en leert beter omgaan met onverwachte , die hij/zij op de weg kan tegenkomen. Tijdens de praktijktraining rijdt de chauffeur op zijn of haar eigen vrachtauto. Een trainer leert de deelnemer om te gaan met risicovolle situaties, zodat hij/zij hierop professioneel anticipeert.

De training wordt in een zogenaamde opgeknipte versie aangeboden: een vier en half uur durende interactieve theorietraining, inclusief pauze, gevolgd door een drie uur durende praktijktraining, die binnen tien dagen moet worden afgerond. Tijdens de praktijktraining krijgen de deelnemers feedback van zeer ervaren trainers in de vorm van Tops en Tips met als doel de rijprestaties van chauffeurs te verbeteren en daarmee de schadefrequentie te verlagen.

Voor wie?
Voor ervaren en minder ervaren chauffeurs, in het bezit van een geldig rijbewijs C(E).

Resultaat
Chauffeurs krijgen inzicht in hun (verkeers)gedrag met als doel hun rijvaardigheid te optimaliseren. De transportondernemer bespaart kosten op onderhoud en brandstof en reduceert schades.

Inhoud
De training bestaat uit een theorie- en praktijkdeel en nabespreking. Tijdens de theorie worden de deelnemers interactief uitgedaagd om te reageren op foto- en filmmateriaal. Alle aspecten komen in de praktijktraining terug. Voorafgaand aan de training wordt een intakegesprek gepland waarbij de schadecijfers en overige informatie die van belang kan zijn voor de training, worden besproken.

De volgende hoofdonderwerpen zullen worden behandeld:

  • Rijtechniek, diverse technische kenmerken
  • Risicovolle situaties
  • Schadecijfers
  • Zit- en stuurhouding
  • Spiegelafstelling kijktechniek
  • Anticiperen
  • Verkeersinzicht

Details
Duur: 2 dagdelen (1 dagdeel theorie – 4,5 uur – en binnen tien kalenderdagen de praktijk – 3 uur)
Groepsgrootte theorie: 20
Groepsgrootte praktijk: één op één
Code CCV: V06
Uren in het kader van Richtlijn Vakbekwaamheid: 7 uur praktijk.